Gepost op

Bullet journal – Let’s do this!

Mijn bullet journal

Een bullet journal is het analoge systeem van het digitale tijdperk, een productiviteitssysteem dat je volledig naar je eigen hand zet, een planner, een agenda, een notitieboek, een todo-lijst, een verzameling van ideeën, gedachten, dingen die je voor altijd wilt onthouden, films die je gezien hebt of nog wil zien, een gewoontetracker, een sportdagboek, een oefenboek in handlettering, een creatieve uitlaatklep, … Een combinatie, kortom, van allerlei dingen die ik vroeger in verschillende lijstjes, apps, boekjes, losse papiertjes, … noteerde. 

Ik las er al over in de Flow, op Tales from the crib, op Pinterest, … Ik deed al een bescheiden, niet zo heel geslaagde, maar toch al redelijk verslavende, eerste poging tot bullet journaling. Die werkt al verrassend goed, maar is nog te vaag, te beperkt. Ik wil hier aan sleutelen tot ik een systeem vind dat voor mij werkt. Want dat is het mooie van een bullet journal, je kan er helemaal jouw eigen ding van maken. Wat voor mij werkt, werkt voor iemand anders waarschijnlijk totaal niet en omgekeerd. En dat sleutelen ga ik doen aan de hand van Bullet Journal – de handleiding van Kelly Deriemaeker, de vrouw die haar volk al leerde bloggen en die nu haar volk wil leren bullet journalen.

Bullet Journal - De handleiding

Wat een bullet journal nu precies is en hoe het basissysteem werkt, dat ga ik hier niet uitleggen. De bedenker, Ryder Carroll, kan dat zelf veel beter in dit filmpje.

Ik ga ook geen handleiding schrijven over bullet journaling, die vind je genoeg op allerhande blogs en in het boek van Kelly Deriemaeker (het is echt goed!).

Ik wil jullie wel vertellen waarom ik een bullet journal nodig heb, hoe het mij helpt om productiever te worden en meer rust in mijn hoofd te krijgen en hoe ik zelf aan de slag ga met het systeem. 

Mijn bullet journal

Mijn bullet journal bevat nog maar één onderdeel, mijn weekly log. Een spread (lees: dubbele pagina) met aan één kant alle dagen van de week en afspraken en todo’s die ik op specifieke dagen wil of moet doen. Aan de andere kant todo-lijstjes opgedeeld volgens al mijn bezigheden (persoonlijk, toneel, freelance, Brown Paper Bag, Bazarts), mijn weekmenu, een gewoontetracker, en een lijstje voor dingen die volgende week belangrijk zijn. Deze layout is grotendeels gekopieerd van Kelly Deriemaeker (Again! Sorry, Kelly, als ik u ooit tegenkom, betaal ik u ‘ne koffie, beloofd!)

Mijn bullet journal

Dit werkt echt! Ik doe het nu twee maanden, en ik heb al het gevoel dat er veel van wat vroeger in mijn hoofd rondspookte, nu op papier staat. En eens aan papier toevertrouwd is het uit mijn hoofd en dat geeft rust. Maar er is nog veel werk aan: ik vind het te beperkt, er is te weinig plaats voor alles wat ik wil noteren en vaak heb ik dan toch nog ergens anders een uitgebreidere todo-lijst. Ik moet dus zeker ook werk maken van een handige daily log.

Ik wil ook graag mijn bullet journal gebruiken om mijn handschrift te oefenen en af en toe te handletteren. Ook daarvoor zijn bullet journals ideaal. Het met de hand schrijven zorgt voor rust, vertraging en zorgt ervoor dat je alles beter onthoud. 

En verder wil ik met mijn bullet journal terug meer plezier krijgen in het dagelijks koken. Koken is iets geworden wat ik tegenwoordig snel, snel doe. Ik moet vaak om 17u nog beslissen wat we gaan eten, twijfel dan eindeloos, moet dan nog op zoek naar de juiste ingrediënten, … En dat allemaal op het moment dat de kinderen terug thuis komen met huiswerk, zelfgemaakte tekeningen, verhalen over de vriendinnetjes, … En dat werkt niet. Ik probeer al te werken met weekmenu’s, maar dat lukt nog niet zo goed. Misschien is een maandmenu een beter idee…

Aan de slag dus! Ik hou jullie hier op de hoogte van mijn vorderingen.

Heb jij al een bullet journal? Deel dan zeker jouw ultieme tip! Ik probeer ze graag een keer uit…

2 gedachten over “Bullet journal – Let’s do this!

  1. Ik ben vandaag ook gestart onder invloed van
    Kelly’s boek! 😉

    1. Ik ben halverwege en mijn hoofd bruist er al van…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *