Gepost op

Bar Louwie

Vorig weekend was het C-Mine Bazaar, sowieso al een heerlijke beurs. Hét ideale moment voor je laatste kerstcadeautjes op een prachtige locatie, de compressorenhal van C-Mine. Er hing een heerlijke, van alle kerstclichés ontdane sfeer met fijne muziek, lekker eten en heerlijke drankjes zoals de koffie van Monx en de cocktails van Bar Louwie. En van die laatste werd ik wel heel erg blij, kwatongen beweren dat ze dat alcohol noemen, maar het was meer dan dat…

Enkele dagen later ging ik eens langs bij Bar Louwie in de Molenstraat, waar het momenteel deel uitmaakt van de tijdelijke design-winkelstraat Tempola Design. Bar Louwie deelt er een pand met Jorge’s Premium Barbershop. Het pand, nr. 35, ademt een heerlijk vintage sfeertje (denk aan Boardwalk Empire, de serie die zich afspeelt tijdens de grote drooglegging in de VS begin 20e eeuw). De grote foto tegen de muur dateert zelfs uit die tijd en beeld een bar in Havana af waar de rich and famous uit de VS in privéjets naartoe vlogen om er te goed te doen aan sloten alcohol en andere geneugten.

Maar ik wil het eigenlijk vooral over de bartender zelf hebben. De manier waarop Lou cocktails maakt, dat moet je eens gezien hebben. Hij toont met veel passie dat cocktails maken meer is dan ingrediënten mengen. Hij verheft cocktails maken tot een kunst. Bij Bar Louwie vind je geen Mojito of Sex on the Beach, maar eigen creaties met heerlijke namen als Not my cup of tea (een warme cocktail op basis van thee), He was a skaterboy (zoet en stoer met een kruidige toets) of The red cabbage (jawel, met rode kool). Zijn inspiratie haalt Lou heel vaak uit gerechten, liefst van sterrenchefs. Hun creaties vertaalt Lou naar een drinkbare versie met verrassende resultaten. En hij heeft een missie: zijn publiek opleiden, de smaakpapillen opfrissen, verrassen, een beetje shockeren zelfs, maar vooral de mensen laten genieten.

Voor mij maakte Lou een klassieker: Dry Martini, met Canonball Navy Strenght Gin, Dry Vermouth en bitters op basis van zoethout, cacao nibs, koffie en vanille. Een fris, beetje bitterzuur maar ontzettend lekker drankje. De bitters, een alcoholische drank op basis van kruiden, werden gemaakt door Bandit Cold Brew, het Hasseltse duo dat koffie zet volgens de cold brew-methode. De Canonball Navy Strenght Gin dankt zijn naam aan het buskruit dat zeelieden in hun dagelijkse portie gin gooiden om te controleren of hun oversten de gin niet stiekem hadden aangelengd.

Speciaal voor ons verklapt Lou nog snel een receptje voor een easy peasy cocktail om thuis te maken. Ik heb hem op kerstavond gemaakt, geproefd en vooral goedgekeurd.

Brown Paper Bag Special:

  • 4 cl gin (naar keuze, ik gebruikte een neutrale gin)
  • 2 cl kersenlikeur
  • 5 cl ananassap
  • 2,5 cl vers limoensap
  • 2 cl suikersiroop (dat maak je snel zelf door gelijke hoeveelheden water en suiker te koken tot je een heldere siroop hebt)

Tempola Design is nog maar enkele dagen open, maar als je kunt, breng dan nog snel een bezoekje aan Bar Louwie. Of volg Bar Louwie op facebook, zo blijf je op de hoogte van nieuwe pop-ups en van het nieuwe concept waar Lou aan werkt en dat een nieuwe kijk op drinken zal opleveren… Benieuwd wat dat wordt.

2 gedachten over “Bar Louwie

  1. He-le-maal mee eens! De persoonlijke aanpak heeft ons al meerdere malen doen terugkeren…

    1. Bedankt voor je reactie, Stef!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *